Bakanlığımız Merkez İşyeri Sağlığı ve Güvenliği yürütülen iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında, 6331 sayılı Kanun gereği; risk değerlendirmesi, acil durum planları, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, yangın eğitimleri, iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, iş hijyeni ortam ölçümleri gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler, tüm yönleriyle sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve çalışma hayatında iş veriminin arttırılmasını sağlamaktadır.
Bu doğrultuda “TS OHSAS-18001 İş Sağlığı ve güvenliği Yönetim Sistemi”, kanuni zorunluluğu yerine getirmeyi sağlayan, tetkik edilebilir ve uluslararası platformda kabul gören bir standarttır.
Bakanlığımız Merkez İşyeri Sağlığı ve Güvenliği tarafından Kalite Yönetim Sistemi (TS ISO 9001:2015) İç Tetkikçi/Denetçi/Baş Denetçileri ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (TS OHSAS - 18001) İç Tetkikçi/Denetçi/Baş Denetçilerinin eğitimleri gerçekleştirilerek, uluslararası yönetim sistemleri eğitim akreditasyonu kuruluşları tarafından belgelendirilmektedir.
Bakanlığımız Merkez İşyeri Sağlığı ve Güvenliği bünyesinde yer alan, Standardizasyon ve Kalite Hizmet Birimi, TS OHSAS-18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemini oluşturan okul/kurumların ilgili tetkiklerini gerçekleştirerek, belgelendirme yapabilecek yeterliliktedir.
Belgelendirme hizmetleri özetle; danışmanlık, eğitim, belgelendirme ve gözetim denetimleri için herhangi bir mali kaynak kullanımına ihtiyaç duyulmadan, Bakanlığımızın kendi imkânları ile sağlanacaktır.
Yönetim sistemlerinin uygulanması sonucunda;
1.Çalışma ve eğitim ortamlarında, zararla sonuçlanabilecek olası tehlikelerin önceden tespiti ve gerekli önlemlerin alınması,
2. Belgelendirilen okul/kurumlar, yasal mevzuat yükümlülüklerini yerine getirilmesi,
3.Okul/kurumlarda kaza, israf ve hataların azalması,
4.Okul/kurumlarda yapılan çalışmaların planlanması, iş ve işlemlerin bu doğrultuda yürütülmesi, aksaklıkların tespitinin yapılması,
5.Belgelendirilen okul/kurumların, aynı statüdeki okul/kurumlara göre daha nitelikli eğitim ortamları ve öğrenme süreçlerine sahip olması,
6.Eğitim/öğretimin kalite seviyesinin gelişmesiyle, öğrenci, öğretmen ve velilerin memnuniyetine ulaşılması,
7.Çalışanların sorumluluk duyguları ve farkındalık seviyeleri yükseltilmesi,
8.Okul/kurumların mevcut performansının kayıt altına alınması, mevcut durum analizi ve ilgili raporların okul/kurum yönetimine etkin veriler sağlaması,
9.Okul/kurumların sürekli iyileşme ile gelişmenin sağlanması hedeflenmektedir.
Yönetim Sistemleri Belgelendirme iş ve işlemleri ile İlgili Genelge doğrultusunda çalışmalar yürütmek üzere Bakanlığımız Merkez İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Birimi yetkilendirilmiştir. Bu doğrultuda, http://merkezisgb.meb.gov.tr web adresinde “Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kılavuzu” yayınlanarak, uygulama ile ilgili gerekli açıklamalar yapılarak, süreç yönetimi sağlanacaktır.
Genelge metnine ulaşmak için tıklayınız.
Bilgi için;
Tel: 0 (478) 211 30 65
E-posta: isguvenligi75@meb.gov.tr